Zasto je folklor bitan za razvoj dece?

Narodne igre imaju nemerljiv značaj za razvoj deteta. Da, i psihički i fizički jer nadmašuju onu osnovnu potrebu za aktivnoscu deteta i kretanjem tako sto  obuhvataju sve oblike kretanja. Najpre hod, pa trčanje i skokove, samim tim daju nemerljivo bitan fizicki razvoj deteta. Igranjem narodnih igara kroz različit spektar koreografija, kombinovanje sa narodnom nošnjom i kratkim intervalima u oblačenju istih telo deteta se razvija i veoma se poboljšava korišćenje i slabijih ekstremiteta. Sve to doprinosi razvoju koordinacije, tehnike pokreta deteta, a omogućava i sticanje brzine, snage, istrajnosti, spretnosti i izdržljivosti. Narodne igre sprečavaju loše držanje tela.

Dečje igranje je pored kretanja i sredstvo za razvijanje karakternih osobina. Posebno se odnosi na snalažljivost, smelost i upornost these easy tips. Igrajući dete postaje snalažljivije, stiče potrebnu brzinu i koordinaciju pokreta, ritmičko izražavanje uz muziku, a javno nastup daje vaznost detetovoj ličnosti. Ujedno razvija se kolektivni duh i disciplina koja u kombinaciji sa učenjem kulture i tradicije svog i drugih naroda daje kvalitativno napredovanje u psihičkom razvoju deteta.

Sve ovo je skraćena verzija, ali ono sto vi sami mozete odmah uraditi je da odete do vašeg obližnjeg kulturno-umetničkog društva i upišete svoje dete.

Dajemo kontakte nekih KUD-ova na Novom Beogradu:

KUD AD Novi Beograd VTS

KUD Talija

KUD Rad

KUD Španac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *