Poboljšati položaj vaspitačica u Beogradu

Prema podacima 55.000 mališana ide u vrtiće u Beogradu, a nedostaje nam oko 500 vaspitačica u ustanovama. E sada, najgori scenario rešavanja ovog problema je da umesto 10 dece jedna vaspitačica čuva15 ili 20. To ne samo da je loš potez nego je i opasan, i po razvoj dece i po opštu sigurnost. Ima slučajeva kada su deca izlazila na ulicu, sedala u gradski prevoz itd.

Uzmimo, proračuna radi, da u Beogradu ima 5.000 vaspitačica i da primaju u proseku 30.000 dinara i čuvaju po 20 dece. Pitamo vas, dragi građani, da li je to moguće i da li bi vi to radili?

Mi ne bismo, i zato dajemo konketan predlog, da se umesto nekih budućih objekata od 2 miliona €, finanasira zaposlenje novih vaspitačica u Beogradu i poveća njihova zarada bar za 20% jer one rade jako bitan posao – čuvaju i vaspitavaju našu decu! I hvala im na tome, take a look za više informacija. Dakle umesto fontane mogli smo u 2017. godini svim vaspitačicama bez problema podići plate za 20%, motivisali bi ih bez sumnje. 

Naše udruženje će uputiti konkretan predlog Sekretarijatu grada Beograda kako da pomogne našim vaspitačicama, zaposli ih I uveća zarade za 20%.

Takođe pozivamo sve vaspitačice da se uključe u rad našeg udruženja i daju još predloga za unapređenje rada. Učlanite se OVDE.

13 Replies to “Poboljšati položaj vaspitačica u Beogradu”

 1. Kao prvo plata vaspitaca u BG nije 30000 vec u proseku 40000( ako racunamo i sestre iz jaslica). Drugo… ne ide po vaspitacu 20 dece vec je grupa od 20-30 dece na dva vaspitaca. Vaspitac radi sam 4 sata sa tim brojem dece, jer se 2 sata preklapa sa koleginicom . Trece…ne moraju ni jedan dinar da nam podignu platu. Samo treba da nas oslobode suvisne papirologije, projekata,bodovanja….i ovako sami placamo seminare. Ko zeli da se usavrsava i napreduje, to ce i uraditi bez pritiska. I eto i cetvrto da ubacim ….. da nam se ne naturaju poslovi koji nisu nasi… npr.hranu treba da deli servirka, igracke da pere spremacica. Eto toliko od mene

  1. Poštovana, hvala na komentaru. Ako pažljivo pročitate videćete da smo napisali 30.000 proračuna radi. Dalje, i 4 sata je teško raditi sa tim brojem dece u grupi, to kažu naši članovi koji su takođe vaspitači poput vas. I kao treće pozivamo Vas se da se učlanite u naše udruženje jer-Zajedno smo jači!

   Hvala još jednom. Srdačan pozdrav.

  2. POTPUNO SE SLAZEM SA KOLEGINICINIM IZNOŠENJEM CINJENICA, osim sto u nasem gradu, sobne koleginice se preklapaju po 4 sata i Moraju da Nam se povecaju plate jer su nam Baš takve – kao što ljudi predstaviše da je u Bg-u ali nije, no nego Takve stvarno postoje ali ovde…

   1. Poštovana Tanja,

    verujte da je i u Beogradu loše stanje zato se borimo da to popravimo jer su deca naša jedina prava vrednost. Ne smeju se davati odbijenice u zemlji gde vlada bela kuga.

    Dobrodošli ste i Vi jer zajedo smo jači!

   2. Tako, jeste, u Beogradu plata vaspitaca je oko 40.000,00, ali isto tako vaspitne grupe broje od 32 do 35-oro dece, preklapanja su 1 do 2 sata dnevno, u zavisnosti od dezurstva, a i u tom “preklapanju”, treba izdvojiti vreme za “prvo” obavljanje fizioloskih potreba u toku radnog dana. Tako da, uz duzno postovanje, nije isto raditi u manjoj sredini i Beogradu.

  3. Jelice,ja jesam za to da hranu treba da servira servirka.Na Paliluli one to i rade.Mislim da preterujes malo sto se igracaka tice.Igracke su nasa obaveza i ne treba da ih peru spremacice.Razlog je jednostavan.Igracke bi trebalo da se peru bar mesecno u vrticu,nedeljno u jaslama.Da li mislis da u objektu gde ima u proseku 5 vaspitnih i 3 jaslene grupe spremacica moze da postigne da opere milion igracaka i obavlja svakodnevni posao?Treba biti realan,one nisu hobotnice.Uz to,plata im je vise nego bedna.Mozda nisi upoznata da u jaslicama na jednu sestru ide i po 20oro dece,a nekad i vise.Mislim na stariju jaslenu.Nije isto 20 u vrticu i 20 u jaslama.U mesovitim mladjim grupama bude po 30oro na dve sestre,a to su deca mladja od dve godine.Da,naravno da nam treba povecati platu.Papirologija je drugo pitanje koje treba da se resava.

 2. Nisam uBeogradu vaspitac,ali imam potrebu da komentarisem. Vaspitac sam. I kad se preklapam sa koleginicom, ja radim. Mislim da profesionalno obavljam svoj posao ,a misli i str .tim. Zao mi je sto za svoj 35 godina rada dugi staz ,nisam docekala da nas postuju i cene oni koji su nadlezni za predkolce od opstine do republike. Zalosno je to i ponizavajuce.

 3. Pocituvani,imate podrska od golem broj vospituvaci vraboteni vo gradinkite vo Makedonija.Ogromniot broj na deca vo grupite e zlostorstvo pred se za decata a nie stanavme soucesnici vo toa zlostorstvo.Pozdrav

 4. Svi zaposleni u predskolstvu imaju isti problem. Normativi su i do 6 puta veci nego u svetu. To znaci da za ovu platu radimo 6 puta vise nego sto bi trebali. I takvi normativi se ne postuju vec se u jednu sobu smesta i 50-oro malisana. A zakon kaze 10 metara kubnih po detetu. U tako velike grupe upisuju se deca sa posebnim potrebama koja iziskuju paznju, vreme í znanje koje vaspitno osoblje ne poseduje ,vec strucnjaci tj. specijalni pedagozi kojih nema u P.U.
  Kada se tome doda:
  – problem vaspitno, socijalno i emocionalno zapustene dece za koje , u Srbiji, uopste ne postoji skolovan kadar,
  – evidentiranje dece sa posebnim potrebama samo ako roditelji pristanu na to,
  -problem nesaradljivih i “problematicnih” roditelja koji samo vaspitno osoblje i vrtic vide kao uzrok problema njihovog deteta
  – preambiciozne rukovodioce i pojedince kojima u takvim uslovima odradjujete projekte
  – svakodnevno organizovanje uz materijal koji vam ustanova ne obezbedjuje vec morate sami da se snadjete
  – Prikupljanje i evidentiranje saglasnosti ,novca i uplatnica za fotografe, predstave, pozoriste, sport, engleski, cuvara , izlet, zimovanja,letovanja….itd
  -razvrstavanje decijih radova u njihove portfolie po aspektima razvoja
  – pracenje razvoja deteta po cek listama( u koje ne verujete)
  – stres za svaku ogrebotinu, modricu posekotinu ili ne daj boze prelom
  – insistiranje da ne trce, ne skacu, ne diraju zemlju, pesak, ne prljaju se….
  – nerazumne ideje sanitarne inspekcije
  – i vasu duznost i obavezu da svako dete primetite, pohvalite,podstaknete, rauzumete, utesite, odgovorite mu, usmerite ga, objasnite, ohrabrite,presvucete, naucite, oraspolozite..itd
  – cinjenicu da je predskolski period najvazniji u zivotu svakog pojedinca.
  – da se do sedme g. razvije i do 70% ljuske inteligencije
  – i da nasa deca odlaze spremna u skolu i novu fazu svog zivota !
  Prosto se zapitate ko u ovakvim uslovoma ostane zdrav?
  Sve navedeno i jos mnogo toga zaposleni u predskolstvu pruzaju i ako nisu polozili nikakvu zakletvu.
  Niko nas nece postovati dok se za to ne izborimo sami ! Predskolci cele Srbije ujedinite se ! I pocnite da govorite glasno, da nas svicuju !!!

 5. Kao roditelj, nisam bas u toku kolike su zarade vaspitaca. Tako da o tome ne bih komentaraisala.
  Ono sto je meni ne shvatljivo jeste da neko može da kaže da mu je u redu da na 20 ili 10-oro dece radi jedan vasptac.
  1.nije humano
  2.niko ne dobija neki kvalitet
  3.umor i stres cesce dovode do bolovanja sto znatno uvecava socijalna davanja.
  4.radi se u malim prostorijama a materijal za rad se krpi s kraja na kraj.
  Ako vec svi ocekujemo da nam deca provode kvalitetno vreme u vrticima, moramo dati svoj doprinos tome.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *