KULTURA STANOVANJA I KOMŠIJE

Zašto smo tu gde jesmo i kako treba da se ponašamo?

Kultura stanovanja je jedan proces koji teče, živi, menja se i napreduje – doduše kod pametnih ljudi. Istina je da smo daleko od standarda i kulture jedne Švajcarske, ali da li to znači da smo na nivou zemalja trećeg sveta?

Da li treba da budemo tu gde jesmo? Neki će reći ne, neki će reći da. Nažalost ovih drugih je više, a verovatno su i u pravu. Naime, stvari neće biti bolje same od sebe i moramo se potruditi da ih promenimo i ulepšamo. 

Naši stanovi, ulazi, zgrade, parkovi i igrališta neće se očistiti sami od sebe. Ne mogu sve da postignu ni gradska čistoća i zelenilo. Moramo mi! i da, krivi smo mi! Postali smo inertni, a time stvari bivaju sve gore, nažalost.

ŠTA NAM JE RADITI?

Uzmite se u pamet ljudi, što bi rekli naši stari. Sedite sa svojim komšijama, popričajte, dajte predlog. Taj komšija, kakav da je, ima sličan problem kao i vi sami, i njemu smeta dosta toga kao i vama. Dajte predloge, popričajte, zakažite radnu akciju, izađite, popijte kafu sa komšijama, to makar ništa ne košta. Time se već stvari pomeraju da nam sutra bude bolje i lepše. Kažite javno, napišite, nasmejte se, pomozite! To je ljudski. Oni koji neće, pustite ih, kada vide da radite pravu stvar izaći će sami i pomoći će vam, kad-tad! Time ste pobedili.

Ako vidite da je neko pustio kuče namerno u ograđeno igralište za decu, opomenite ga, ako postane agresivan – pozovite policiju-to je vaše pravo! Reagujte! Svi mi volimo kućne ljubimce ali ne smeju deca trpeti zbog njih, a tu je odgovornost na vlasnicima ljubimaca. Veliki broj vlasnika zaista brine o njima na pravi način i hvala im na tome.

Ako vidite da nečiji sin ili ćerka rade nešto što ne treba, opomenite ih, kažite im da nije dobro, pitajte da li im roditelji znaju za to, to se zove vaspitanje i njihovi roditelji će vam biti zahvalni, jer duboko u sebi svi smo mi ljudi. Pročitajte više o interaktivnoj predstavi igra uma.

Pridružite nam se, dajte nam vaše predloge, napišite u komentaru šta ste poslednje lepo uradili, dajte inicijativu za bolje sutra!

Zajedno smo i lepši i jači!

Dobro nam došli, kliknite OVDE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *